We weten inmiddels al een tijd dat het sociaal leenstelsel er definitief doorheen is. De partijen hebben in Den Haag een akkoord bereikt, dus het is tijd voor een recap voor nieuwe studenten. Veel mensen (en Girlscene lezeressen) beginnen nu met hun studie zonder voordelen zoals studiefinanciering. Om alles nog even op een rijtje te zetten en je vragen te beantwoorden lees je in dit artikel nog eens wat er verandert.

Eerder schreven we al het volgende. Dit verandert er voor de student van nu:

Studeren was tot nu toe toegankelijk voor iedereen, maar dat gaat binnenkort veranderen. Nu moet je wel twee keer nadenken voor je met een studie begint, want met het sociaal leenstelsel wordt studeren een stuk duurder. Maar wat houdt het sociaal leenstelsel precies in en wat gaat er allemaal veranderen? Lees het hieronder. 

Wat is de grootste verandering?
De basisbeurs verdwijnt. Nu is het zo dat je elke maand een bedrag op je rekening gestort krijgt als je studeert, vier jaar lang. Als je afstudeert binnen tien jaar, dan wordt deze 'prestatiebeurs' omgezet in een gift. Met het sociaal leenstelsel werkt het niet meer zo. Je moet dan geld lenen om te kunnen studeren. 

De basisbeurs verandert in een studievoorschot. 

Blijven er ook dingen hetzelfde?
Ja, de ov-kaart blijft bestaan (met het sociaal leenstelsel ook voor alle mbo-studenten) en het collegegeld blijft hetzelfde. 

Mijn ouders hebben niet veel geld, wat dan?
Minder bedeelde gezinnen hebben nog wel kans op een aanvullende beurs. Als je ouders minder dan €46.000 per jaar verdienen, dan heb je recht op een aanvullende beurs. Als je ouders nog minder verdienen, minder dan €30.000 per jaar, dan kun je €365 per maand krijgen. Dat bedrag loopt terug naarmate je ouders meer verdienen. Als je ouders weigeren te betalen of onvindbaar zijn, dan heb je ook recht op een aanvullende beurs. 

Als je ouders meer dan €46.000 per jaar verdienen dan moet je dus geld lenen om je studie te kunnen bekostigen.

Met hoeveel schuld zit ik na mijn studie?
Dat hangt van je eigen situatie af, maar er wordt geschat dat studeren met het sociaal leenstelsel zo'n €12.000 tot €15.000 duurder wordt. 

Hoe lang mag ik erover doen om de schuld terug te betalen? 
De maximale afbetalingstermijn is verhoogd van 15 naar 35 jaar waardoor je per maand minder geld hoeft af te lossen. De maandlasten nemen af van maximaal 12 naar 4 procent van het inkomen.

Wanneer moet ik beginnen met aflossen?
Je hoeft pas te beginnen met afbetalen als je het minimumloon verdient, nu is dat nog op bijstandsniveau.

Hoe zit dat als je een handicap of een chronische ziekte hebt?
Als je een handicap of een chronische ziekte hebt, dan wordt er na het behalen van je diploma €1200 van je schuld kwijtgescholden.

Waarom komt er een sociaal leenstelsel?
De overheid wil geld besparen. Ze willen de basisbeurs afschaffen zodat ze dit geld kunnen uitgeven aan verbeteringen in het onderwijs.

Per wanneer gaat het sociaal leenstelsel in?
De nieuwe regels gelden vanaf 1 september 2015 voor nieuwe bachelor- en masterstudenten.

Ik ben helemaal niet blij met het sociaal leenstelsel, wat kan ik doen?
Je kunt een petitie tekenen en misschien is er binnenkort ook een staking, maar we betwijfelen of dit echt veel uithaalt...


Bron

Wat vind jij van het sociaal leenstelsel: moet het voor iedereen toegankelijk (en dus gratis) zijn of moet je gewoon kiezen op elkaar zetten en letterlijk hard werken om je studie te bekostigen?

Bron: nrc, elsevier

Gerelateerde posts

Je moet ingelogd zijn om te reageren

Reacties

BURNBABYBURN

09:12 28/12/2015 Ik hoop dat het stukje dat wanneer je ouders weigeren te betalen klopt! ik ben al volop aan het sparen om te studeren want ik heb echt geen goede band met mn ouders... Maar wat nou als je ouders maar voor een deel willen betalen? Krijg je dan helemaal niets van de regering? Hoe zit het trouwens in België? Ik woon echt op de grens van België, kan ik als Nederlander stufi krijgen als ik in België ga studeren?

kopjechino

08:08 12/08/2015 anna, sorry maar die mensen hebben zichzelf niet voldoende ingelicht. De kans is groot dat je na een hbo opleiding een baan zult vinden omdat de economie weer gaat groeien en als je dan geen baan kan vinden hoef je heel die schuld niet af te betalen.

anna

08:08 12/08/2015 ik ken mensen die hierdoor niet meer kunnen/willen gaan studeren (geeft al aan dat het een idioot besluit was, dit 'sociale leensstelsel), omdat ze dan met een schuld komen te zitten. Ze hebben zeg maar wel een mbo opleiding afgerond, maar wilden daarna eigenlijk hbo gaan doen (vooral omdat ze met die mbo opleiding achteraf toch niet veel werk kunnen vinden). Als je nu 100% zeker wist dat je daarna een baan zou krijgen en je ook genoeg geld verdient om je schuld te kunnen betalen en daarnaast nog normaal kunt leven enzo. Ja dan zouden ze dat wel doen. Maar dat weet je (logisch natuurlijk) gewoon niet. De gok is dan te groot om voor zo'n lening te kiezen. (en studeren zonder lenen lukt al helemaal niet )

xIrma

08:08 12/08/2015 Ik vind het zo belachelijk allemaal, verlaag die stufi dan gewoon voor iedereen en laat mensen een kleiner deel lenen. Maar ja, jammer genoeg kan je in dit land niet zo snel meer een goed baantje vinden zonder diploma.

kopjechino

06:08 12/08/2015 Ik vind dit artikel harstikke onduidelijk (er wordt steeds over 'nu' gesproken, maar aan de reacties te lezen is dit artikel vorig jaar al geschreven, want 'nu' en 'schooljaar 2015' is... nu). en het klopt ook niet helemaal. Mijn collegegeld is namelijk wel duurder geworden. Overigens ben ik het wel eens met het sociale leenstelsel, wat we hiervoor hadden was echt niet goed. Nu is het veel eerlijker verdeeld, ook al beseffen sommige mensen dat niet. Ik ga in ieder geval gewoon studeren.

Mint

05:08 12/08/2015 Leuk dat de overheid ervan uitgaat dat ouders mee betalen als ze dat kunnen, want mijn ouders doen dat niet.

--

04:08 12/08/2015 Hartstikke bedankt voor de informatie die iedereen al wist. Elke student die dit nog niet wist en in september gaat beginnen kan beter niet gaan studeren. Lekker nutteloos artikel dit alsof het hele internet er nog niet mee vol staat?

Liah

04:08 12/08/2015 @Dreamgirl, Dat is waar! Ik was vergeten dat je pas hoeft af te lossen zodra je genoeg verdient ;)

Lis

03:08 12/08/2015 Ehm ik snap er niks van.

Dreamgirl

03:08 12/08/2015 @Liah, ik snap dat je dat denkt, maar de eerste 2 jaren dat je afgestudeerd bent hoef je niks af te lossen. En als jij een slecht betaalde baan krijgt, of helemaal geen baan, dan hoef je dus ook helemaal niks af te lossen. In die jaren na je studie kun je dus zoeken naar een goedbetaalde baan en pas dán, als je genoeg verdient, mag je gaan aflossen. Dan is rond de 30 euri niet veel :) misschien zei ik het inderdaad een beetje kort door de bocht, bedoelde het niet zo makkelijk haha. Vind het zelf trouwens ook krom dat ze willen bezuinigen op het onderwijs en er tegelijk in willen investeren, maarja... We moeten het er maar mee doen.

ChaisingtheSun

03:08 12/08/2015 Petitie gaat niet werken-> lang leve de democratie -,-

HarryStylesismybae.

02:08 12/08/2015

Liah

01:08 12/08/2015 @Dreamgirl, tja 30 euro per maand kan echt veel zijn als je na je studie op jezelf gaat wonen en dus allerlei verzekeringen, huur en boodschappen moet betalen en misschien ook nog in het levensonderhoud van kinderen moet voorzien. Dus lenen gewoon doen is een beetje kort door de bocht denk ik ;) Je zit er toch langere tijd aan vast. Je moet eerst nog maar een baan zien te krijgen na je studie. Liever geen lening, maar ja ze maken het je in Nederland onmogelijk nu... En sorry hoor maar ik geloof er niets van dat het onderwijs ook daadwerkelijk zal verbeteren....

Liah

01:08 12/08/2015 Voor mbo-ers blijft de prestatiebeurs toch gewoon dacht ik? Alleen voor hbo-ers wordt het een lening.

Dreamgirl

01:08 12/08/2015 Hoi! Super goed dat jullie hier een artikel over maken :) Ik maakte me eerst ook druk over dit nieuwe stelsel want ik ga in september beginnen met studeren, maar je hoeft je eigenlijk geen zorgen te maken! Mijn opa heeft bij een bank gewerkt en heeft er verstand van en hij zegt dat je later echt niet veel hoeft terug te betalen. Er geldt zo'n laag rentepercentage dat je wss rond de 30 euro per maand zit. En als je het na 35 jaar niet meer kunt betalen, dan wordt de restschuld kwijtgescholden. Gewoon lekker lenen dus, niet al te veel natuurlijk, maar zeker niet te weinig. Je kunt altijd beter te veel dan te weinig lenen.

Sherry

01:08 12/08/2015 Wtf nou snap ik er helemaal niks meer van. Al dat gezeik ook, met die regering. Ze beslissen iets en kijken later wel wat de gevolgen zijn. ''Jullie zijn de toekomst.'' Denk je dat we nou aangemoedigd worden om te studeren? Waarschijnlijk gaat het bespaarde geld gewoon naar nutteloze dingen die de stempel ''onderwijs'' krijgen. Ik word zo gek van dit land. Dus ik moet over 3 jaar (zit nu in mavo 4 daarnan nog 2 jaar havo) iedere dag lekker op en neer van Zeeland naar Amsterdam OMDAT mijn ouders niet genoeg geld hebben om mij op kamers te krijgen? Lang leve de overheid.

Limited Editon †

12:08 12/08/2015 Mijn ouders zeiden laats dat het weer net zo werd als vroeger, dat alleen de rijke mensen met een goed inkomen hun kinderen kunnen studeren. Nou, dat komt er inderdaad. ik wil na mijn mbo nog hbo doen, en ik moet alles zelf betalen, maar ik heb geen behoefte om 35 jaar in de schulden te zitten..

12:08 12/08/2015 Ik wil echt weg uit dit land. Al die onzin regels en onzin dingen die worden veranderd. Echt oneerlijk.

livingthenormallife

12:08 12/08/2015 mijn ouders leven al erg lang in schulden en ik kan zien dat ze er erg ongelukkig van worden (en ik ook). Ik dacht, zodra ik het huis uitben en heb gestudeerd ga ik het heel anders aanpakken zodat dit niet bij mij gaat gebeuren. Nou, dat gaat dus niet lukken..

Shugglebird

12:08 12/08/2015 Jammer dat ze dit doorvoeren.. Maar denk dat de Nederlandse studenten het nog steeds niet slecht hebben hoor, in Engeland betaal je gauw 10.000 per jaar en in Amerika is het normaal om na je studie een schuld van meer dan 100.000 euro te hebben. Bovendien is het wel een investering in je eigen toekomst + een acceptabele regeling. Maarja, ik heb misschien makkelijk praten aangezien ik al in m'n master zit... :P

Delucion

10:08 12/08/2015 Ov word alleen vergoed boven de 18 toch? Misschien handig om te vermelenden, want veel mensen beginnen eerder dan hun 18de

Choi

10:08 12/08/2015 Vreselijk dit! Er zijn zoveel andere dingen waarop ze kunnen bezuinigen! Zelf betwijfel ik ook of staken en een petitie tekenen iets gaan uithalen... hoe dan ook; goed artikel! Erg informatief

noreen

10:08 12/08/2015 Als je dus amper geld heb ken je noet studeren fuck logic

Treacherous

01:01 21/01/2015 Als ze beter onderwijs willen, zorg voor gepassioneerde leraren en een ander systeem waarvan tieners geen mental breakdowns krijgen. ze maken alles echt alleen maar erger...

Carmen Heijligers

04:11 07/11/2014 Het moet nog door de eerste kamer heen, daarom is het van groot belang dat IEDEREEN, ouders, docenten, leerlingen komen staken 14 november malieveld den haag van 13.00 tot 16.00. Vele scholen geven er vrij voor, en mocht je met een groep van 10 man kunnen gaan heeft de NS een actie retourtje 7 euro waar je ook vandaan komt.

Elieselotje

04:11 04/11/2014 Serieus één van de slechtste ideeën ooit. Natuurlijk is het goed dat er geïnvesteerd gaat worden in scholen, maar dat zou ik doen door op iets anders te bezuinigen. 1 op de 10 kinderen gaat nu niet meer studeren omdat het simpelweg gewoon te duur wordt. Bovendien zijn wij de mensen die zometeen de pensioenen van o.a. deze lieve mensen die dit plan bedacht hebben mogen betalen. Daarvoor moeten wij zelf natuurlijk ook genoeg geld hebben (dus geen schulde en niet dat er relatief weinig geld overblijft na het betalen van belastingen etc. omdat je een lager salaris hebt). Bovendien is het gewoon absurd dat dus die 10% niet kan studeren terwijl daar ongetwijfeld slimme mensen tussen zitten. Dáárom ga ik staken op het Malieveld in Den Haag!!

Chloor

07:08 12/08/2014 @josje hahahahahahahah ik ga vet hard stuk

Lill

08:06 19/06/2014 Haha wat me vandaag nog overkwam, ik wilde me inschrijven als 18 jarige in een huis, mocht het niet omdat ik een KIND was. Dus ik als kind mag lekker met geldzaken beginnen, maar me inschrijven als medehuurder is niet mogelijk. Jajaja, dikke vinger overheid.

Curlywurly

03:06 13/06/2014 Echt een heel slecht plan! Ze kunnen op zo veel andere dingen bezuinigen, die naar mijn mening niet echt noodzakelijk zijn. Studeren is heel belangrijk en zo wordt er voor gezorgd dat sommige mensen niet gaan studeren. Ook zullen er mensen in het buitenland gaan studeren. Door je studie krijg je een enorme schuld en daardoor veel stress. Ik zit er nu best wel tegenop om te gaan studeren, terwijl ik eerst niet kon wachten....

Emberhanna

07:06 11/06/2014 Aan de ene kant vind ik het ook echt niet chill natuurlijk, geen zin om mijn "nieuwe leven" na mijn studie met schulden te beginnen.. Aan de andere kant heb ik er ook wel begrip voor. Er zijn namelijk mensen die studiebeursen krijgen en het geld uiteindelijk aan hele andere dingen uitgeven. Dit is natuurl,ijk zonde van het geld. Voor mensen die wel eerlijk zijn is dit dus echt heel erg kut, zeker als je studie nogal duur is (moii).. Nu moeten dus ook alle eerlijke mensen 'boeten'

Annaaaa:)

05:06 07/06/2014 Echt superslecht idee. Je begint je 'leven' gewoon met een schuld. Misschien wil je ook een huis? Of een auto? Dat kan dan allemaal niet. En ik word net in het jaar dat het ingaat student. :( En de mensen die het allemaal beslissen hebben al gestudeerd en verdienen bakken met geld! Aso's.

NEZ

03:06 07/06/2014 Fijn dat jullie alles zo duidelijk uitleggen! Wel echt kut hoor, ze dwingen je gewoon te lenen. Het wordt zoveel duurder, kunnen ze dat geld niet gewoon van wat ''onbelangrijkere'' dingen afnemen. Zoals onnodig parken verwijderen en onnodig dingen neerzetten als kunstwerken enzo (het is mooi ja, maar dat kost echt heel veel geld) ze gunnen studenten geen leven meer, en ik weet zeker dat elke student ook degene die niet gaan lenen, het echt heel zwaar gaan krijgen en veeeeel minder kan besteden aan ook leuke dingen. Je moet dan gewoon heel krapjes leven..

Josje

03:06 05/06/2014 Dit zijn momenten waarop ik me realiseer dat ik veel en veel te laat ben geboren..

Floor

10:06 04/06/2014 Balen

Madelief-xx

09:06 03/06/2014 READ THIS YOU WILL BE KISSED ON THE NEAREST FRIDAY BY THE LOVE OF YOUR LIFE. NOW YOU'VE STARTED READING THIS, DON'T STOP. THIS IS FREAKY. 1) say ur name 10 times 2) say ur mums name 5 times 3) say ur crush name 3 times 4) PASTE THIS TO FOUR OTHER COMMENTS IN 143 MINUTES. WHEN YOUR DONE PRESS F6 AND YOUR CRUSH NAME WILL APPEAR IN BIG LETTERS ON THE SCREEN. THIS IS SO FREAKY BECAUSE IT ACTUALLY WORKS

xcharrr_

05:06 03/06/2014 Het is natuurlijk wel balen dat de studiefinanciering verdwijnt, ik word er zelf ook slachtoffer van maar in vergelijking met andere landen vallen de prijzen van de studies in Nederland enorm mee. Hier betaal veel minder collegegeld per jaar in vergelijking met Engeland bijvoorbeeld waar je al gauw aan €15000 zit. Natuurlijk verschilt het per studie. Er zullen wel wat mensen naar het buitenland gaan maar de mensen zullen niet massaal vertrekken. En of het studeren weer voor de elite wordt? Dat denk ik niet, iedereen heeft het recht op een lening en de rente en de totale schuld blijft hetzelfde. Is dit een voordeel? Ja, omdat inflatie ervoor zorgt dat je na een aantal jaren veel minder hoeft te betalen dan het oorspronkelijke bedrag in totaal was. Dus uiteindelijk zal het wel te doen zijn denk ik anders zal het natuurlijk nooit afgeschaft zijn. Maar het blijft natuurlijk wel kut.

Bo

12:06 03/06/2014 Dit is kut. Echt kut. Dan maar niet studeren...

Lill

09:06 01/06/2014 Als deze regel ingaat, dan gaat het helemaal mis. Er zijn mensen die onstabiele thuissituaties hebben, ver wonen van hun school of kinderen hebben. Als studenten weinig geld hebben, dan wordt er weinig uitgegeven, als studenten weinig kopen of gebruik maken van diensten is er minder werk, door minder werk kunnen bedrijven failliet/bezuinigen en zo door en zo door. Happy End, Nederland samen met Griekenland in de put.

Paper_Tiger

07:06 01/06/2014 Dus niet voor studenten die dit jaar beginnen? Alleen voor studenten vanaf volgend jaar, toch? Dan krijg ik gedurende mijn hele studie nog een studiebeurs of alleen het eerste jaar?

Scha

06:06 01/06/2014 Nou dat is fijn je krijg wel je OV kosten vergoed. Als we al 12.000 tot 15.000 moeten terugbetalen kan er ook nog wel 2.000 van het OV bij...

Sweetdonkey

03:06 01/06/2014 Hmmm.. aan de ene kant is het wel zo dat er mensen zijn die niet echt hard werken voor hun studie en denken van ach komt wel goed. Dan is het ook stom dat ze daar dan geld voor krijgen maar aan de andere kant... Als je na je studie met een schuld zit en je kunt geen baan krijgen door de crisis enz dan is dat ook behoorlijk klote.

Chocolateduck

11:05 31/05/2014 Verwijderen jullie reacties of is er iets mis met mijn verbinding?

Alexandra

12:05 31/05/2014 Helemaal eens met Karbonkel en de rest! Ik werk twee dagen en krijg het nauwelijks rond met mijn studie, gezien ik WO Bouwkunde doe aan de TU Delft en bijna met mijn master begin, totaal geen rooskleurige toekomst maar een studie die enorm veel tijd vraagt om doorheen te komen. Mijn medestudenten vallen met bosjes neer door overspanningen en te veel druk om alles maar op tijd af te krijgen. Ik loop ondertussen ook op mijn tandvlees en dit is nog eens een extra klap. Ik ben blij als het allemaal voorbij is, terwijl je studententijd eigenlijk de leukste moet zijn! Je werkt je hele leven ondertussen en gaat dan dood, en het studeren dat leuk moet zijn wordt nu ook weggenomen door extra zorgen en gelijk volwassen worden met veel verantwoordelijkheid op je 18de.... De vraag wie er wel of niet met 2015 stufi gaat krijgen is volgens mij gewoon niemand. Ook als je bezig bent met studie, krijg je vanaf 2015 geen stufi meer, het wordt allemaal leenstelsel. Het eerste plan wat er ook doorheen was gekomen was om de masterstufi eruit te gooien, nu is alle stufi eruit. 2015 wordt echt het schrapjaar.

Neverland

12:05 31/05/2014 Dit is echt shit, Ik denk dat het aantal hoogopgeleiden in Nederland hierdoor zal dalen. Wie wil nou tijdens en na zijn studie steeds geconfronteerd worden met zijn/haar schulden.

Karbonkel

10:05 30/05/2014 Nu heb je op zich nog wel eens geld over om ook eens een keer iets leuks te doen en even te ontspannen, dan dus niet meer. Dus dat betekend meer dan 12 uur werken, 40 uur studie (ten minste, dat staat ervoor)... En dat vier jaar (soms langer) non stop. Dan kom je in het werkveld terwijl je over vermoeid bent, praktisch al overspannen en ook nog eens zonder geld met schulden. Wauw.

Jennifer

07:05 30/05/2014 Heb ik na jaren eindelijk de beslissing gemaakt om weer terug naar school te gaan, komt ons achterlijke kabinet met dit aan…. Geen school meer dus voor mij.. heb geen zin om tot mijn 65ste in de schulden te zitten :S Voor mensen die nog bij hun ouders wonen, is het misschien nog haalbaar. Maar als je op jezelf woont is het gewoon niet meer haalbaar.

Cindy

04:05 30/05/2014 Laat de fucking regering een gedeelte van hun loon inleveren. En als ze ook nog eens veeeel minder geld zouden geven aan Griekenland en al die landen, dan hoeft er niet te worden bezuinigd op het onderwijs of de gezondheidszorg! Want zij verdienen hun geld wel, met wat hun denken het land ´goed´ besturen. En schaf ook meteen de koning af. Of in ieder geval zijn ´loon´

Inmiscible

03:05 30/05/2014 Wat ik dus net van mijn broer hoorde, is dat ze misschien een uitzondering willen maken voor bèta-studies. (Ik weet niet in hoeverre hoor, ook deze mensen zullen er vast en zeker nog steeds op achteruit gaan). Bedrijven zitten namelijk met een tekort aan deze mensen en door het leenstelsel zijn ze bang dat er nog minder mensen in deze richting op de arbeidsmarkt komen. Ook voornamelijk omdat bèta-/technische studies behoorlijk zwaar zijn en de kans hierdoor groter is dat mensen uitloop van hun studie krijgen. Dit is dan nauwelijks meer te betalen met het leenstelsel. Maarja, ik weet niet in hoeverre dit er ook daadwerkelijk door gaat komen. Maar bedrijven zitten hier dus wel over te denken.

anna

02:05 30/05/2014 weet je wat ze zouden moeten doen, je moeten laten kiezen tussen stufi of een ovkaart!!!!!!! (als ze dan toch willen bezuinigen) voor mensen die thuiswonen is een ovkaart een betere keuze. en voor mensen die uit huis wonen stufi. als je op kamers woont, ga je vast nog wel eens naar huis, maar die reiskosten die je dan hebt zijn lager dan dat je stufi is. (als je niet zo vaak gaat tenminste) en als je als uitwonende toch liever een ovkaart wilt, kun je daar dan gewoon voor kiezen!!!! vind ik een beter idee, want ik heb straks alleen een ovkaart waar ik niets aan heb. :(

anna

02:05 30/05/2014 nieuwe student is iemand die aan het 1e jaar van z'n studie begint neem ik aan... (in ieder geval niet iemand die aan z'n 3e jaar begint ofzo). @Rosedaley, als je bedoelt dat je nu in september begint dan krijg je nog wel gewoon 4 jaar stufi

Je moet ingelogd zijn om te reageren